• Korte Vijverberg 4; een historische locatie
  • Impressie plan
  • Impressie plan
  • Impressie plan
  • Oude prent Korte Vijverberg rond 1700
  • Het uitzicht op de hofvijver is sinds 1765 niet veel veranderd
  • Korte Vijverberg 4 voor realisatie van de huidige toestand
  • Stijlkamer bel-etage voorzijde
  • Trappenhuis uniek in omvang en sfeer
  • De achterzijde van het pand in schril contrast met de voorzijde
  • De achterzijde van het pand in schril contrast met de voorzijde
  • De achterzijde van het pand in schril contrast met de voorzijde
  • Impressie voorontwerp nieuwe toestand
  • Impressie voorontwerp nieuwe toestand
  • Impressie voorontwerp nieuwe toestand

korte vijverberg 4 den haag

In voorbereiding: restauratie- en verbouwingsplan van een rijksmonumentaal kantoorpand

Het pand kent een lange gebruiksgeschiedenis van opeenvolgende banken. Momenteel staat het leeg en is het in afwachting van een huurder. De huidige eigenaar is bereid om in het pand te investeren en deze aan te houden voor verhuur.

Ons bureau verzorgt de documentatie van de bestaande toestand, bouwhistorisch onderzoek, opstelling van een restauratie- en verbouwingsplan, verzorgen vergunningsaanvragen en begeleiding van de uitvoering.

Gezien de locatie en de huursomma zal gezocht worden naar een representatieve huurder in het hogere segment. Zo fraai het pand is aan de voorzijde zo onooglijk is het aan de achterzijde. Daarbij is er geen functionele relatie van binnen met de binnenplaats aan de achterzijde. Een plan tot verfraaiing en verbetering van het bestaande pand kan niet alleen maar geld kosten maar moet uiteraard ook wat opleveren. Vandaar het voorstel om met buitenruimtes extra functionaliteit en kwaliteit te realiseren. 
Als de achtergevel van het middenstuk gesloopt wordt dan kan een fraai nieuw middenstuk gevormd worden met een moderne glasgevel. Het huidige platdak op de 1e verdieping kan dan terrasvloer worden met beloopbaar glas in de daklichten. Ter ontsluiting van de binnenplaats wordt een balkon met trappartij gerealiseerd. De lelijke bestaande vluchttrap kan vervallen door het terug restaureren van een oud trappenhuis binnen in die vleugel. Het blinde kantoorgedeelte beganegrond achter het hoofdtrappenhuis wordt opgewaardeerd door de realisatie van nieuwe extra kozijnen in de achtergevel. Tesamen met nieuwe kozijnen daarboven op de verdieping en het balkon ontstaat dan een fraaiere gevel die in combi met de glazen middenpartij een moderne aanblik heeft. Op het bovenste platdak bij de uitloop op zolder wordt vervolgens ook nog een dakterras gerealiseerd.