• Korte Vijverberg 4; een historische locatie
 • Oude prent Korte Vijverberg rond 1700
 • Het uitzicht op de hofvijver is sinds 1765 niet veel veranderd
 • Korte Vijverberg 4 voor realisatie van de huidige toestand
 • Stijlkamer bel-etage voorzijde
 • Trappenhuis uniek in omvang en sfeer
 • De achterzijde van het pand in schril contrast met de voorzijde
 • De achterzijde van het pand in schril contrast met de voorzijde
 • De achterzijde van het pand in schril contrast met de voorzijde
 • Impressie voorontwerp nieuwe toestand
 • Impressie voorontwerp nieuwe toestand
 • Impressie voorontwerp nieuwe toestand

korte vijverberg 4 den haag

In voorbereiding: restauratie rijksmonument en herwaardering beeld achterzijde

Het pand kent een lange gebruiksgeschiedenis van opeenvolgende banken. Momenteel staat het leeg en is het in afwachting van een huurder. Wij hebben het tekeningenarchief bezocht en hebben daar tekeningen uit diverse perioden kunnen raadplegen. Een en ander geeft op hoofdlijnen inzicht op de bouwfaseringen die hebben plaatsgevonden. Voor nu concluderen wij als volgt:
1904 ingrijpende verbouwing resultaat huidige hoofdmassa+voorgevel en ongedaan maken verheling met nr.5
1917 ingrijpende verbouwing resultaat onderkeldering kluis/doorbraken achtergevels tbv lantaarn/dichtzetting binnenplaats met lantaarn/uitbreiding achterzijde
1953 verbouwing oa resultaat kantoor op zolder met huidige dakkapel en dakterras
1967 verbouwing oa resultaat sloop lantaarn/uitbreiding achterzijde
1999 verbouwing oa resultaat lift/brandtrap/diverse wijzigingen intern

De huidige eigenaar is bereid om in het pand te investeren en deze aan te houden voor verhuur. Gezien de locatie en de huursomma zal gezocht worden naar een representatieve huurder in het hogere segment. Het blijkt dat beoogde huurders echter afknappen op bepaalde aspecten. Zo fraai het pand is aan de voorzijde zo onooglijk is het aan de achterzijde. Daarbij is er geen functionele relatie van binnen met de binnenplaats aan de achterzijde. Een plan tot verfraaiing en verbetering van het bestaande pand kan niet alleen maar geld kosten maar moet uiteraard ook wat opleveren. Vandaar het voorstel om met buitenruimtes extra functionaliteit en kwaliteit te realiseren. 

Als de achtergevel van het middenstuk gesloopt wordt dan kan een fraai middenstuk gevormd worden met een glasgevel over 2 verdiepingen en een lichtkap. Het huidige platdak op de 1e verdieping kan dan terrasvloer worden met beloopbaar glas in de daklichten. ter ontsluiting van de binnenplaats kan gedacht worden aan een balkon met trappartij. De lelijke bestaande vluchttrap kan weg als gedacht wordt aan het terugbrengen van het oude trappenhuis in die vleugel. Het blinde kantoorgedeelte beganegrond achter het hoofdtrappenhuis kan opgewaardeerd worden als er nieuwe kozijngaten in de achtergevel komen. Tesamen met nieuwe kozijnen daarboven op de verdieping en het balkon ontstaat dan een fraaiere gevel die in combi met de glazen middenpartij een moderne aanblik kan hebben. Op het bovenste platdak bij de uitloop op zolder kan ook nog een dakterras worden gerealiseerd.