• De Witte School verloren na brand
  • De Witte School ansichtkaart
  • De Witte School restanten na brand
  • De Witte School restanten na brand
  • Een van de plantekeningen voor herbouw

De Witte School Arnhem

bouwhistorisch- en haalbaarheidsonderzoek herbouw monumentaal schoolgebouw na brand

“… ARNHEM - Het is nog onduidelijk waar de 145 leerlingen van De Witte School in de Arnhemse wijk Geitenkamp na de zomervakantie les krijgen. Hun school werd in de nacht van zondag op maandag door brand verwoest. Rond twintig over twee sloegen de vlammen uit het rieten dak van het monumentale pand op de hoek van de Rosendaalseweg en de Bronbeeklaan.
Gistermorgen is in het gemeentehuis onmiddellijk overleg geweest over wat er met de leerlingen en de school moet gebeuren. "We zetten alles op alles om te zorgen dat er aan het begin van het schooljaar vervangende huisvesting is", zegt een gemeentewoordvoerder … Wat er met het schoolgebouw een gemeentelijk monument uit 1929 gaat gebeuren, is eveneens nog onbekend. Of het pand gerestaureerd wordt, kan de woordvoerder niet zeggen. "Daar zijn nog geen gedachten over bepaald. Alle aandacht is nu gericht op vervangende huisvesting", zegt hij. "Maar we betreuren dit zeer. Het was een van Arnhems mooiste schoolgebouwen." … In de nacht van zondag op maandag vatte de rieten kap van het schoolgebouw vlam. Het vuur breidde zich vanwege het riet razendsnel uit en binnen enkele minuten stond het dak in lichterlaaie. Tegen vier uur kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Op dat moment was volgens de brandweer duidelijk dat het karakteristieke pand als verloren moest worden beschouwd. … “
 
Bovenstaand krantenartikel behoeft niet veel toelichting en maakt duidelijk wat het schoolgebouw van De Witte School in Arnhem is overkomen. In de eerste plaats natuurlijk een dramatische gebeurtenis voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten die hun vertrouwde schoolomgeving kwijt raakten en genoegen moesten nemen met een noodopvang. Een ander drama ligt in het feit dat er een monumentaal en betekenisvol gebouw was verwoest. Vanuit de betrokkenheid van een pariculier initiatief is een rapportage opgesteld dat een handvat moest zijn om te komen tot een besluit voor herbouw van het oude en karakteristieke schoolgebouw.